Deși situat într-o zonă cu un potențial economic și turistic extraordinar, la granița cu Ucraina și la 70 km de granița de vest, cu un relief deosebit, județul Maramureș este unul izolat. Vorbim de o deconectare de la culoarele naționale și europene de transport și de investiții în economie și turism sub nivelul de atractivitate.
Cauzele sunt multiple și converg spre lipsă de strategie, interes și viziune de dezvoltare din partea autorității publice. Spre exemplu, dacă luăm în calcul doar modernizarea rețelei de drumuri județene, o componentă importantă în dezvoltarea socio-economică, cu impact major asupra industriei de turism, din 850 km de drum județean putem vorbi de modernizarea a doar 80 de km. Traversarea județului de la sud la nord rămâne o problemă nerezolvată. Timpul mediu de a ajunge de la Baia Mare la Borșa este de aproximativ 2h40min. O problemă este și lipsa unei legături rutiere sau feroviare bine dimensionate cu Ucraina.
Activitățile de cercetare-dezvoltare-inovare, cele care dau măsura valorii potențialului uman stabil dintr-o zonă, sunt foarte slab dezvoltate, în contradicție cu ceea ce reprezentau aceste activități în jurul anilor 90. Față de 2007, numărul angajaților din sectorul de cercetare-dezvoltare-inovare a scăzut cu 81,6%.
O parte pozitivă, care trebuie exploatată prin conectivitatea cu alte domenii, este cea a produselor tradiționale atestate, unde județul ocupă un loc pepodiumul național. Corectarea deficiențelor din infrastructura rutieră, sprijinirea, prin proiecte, a turismului, rezolvarea problemelor cu impact asupra mediului și încurajarea și susținerea inițiativelor pentru ameliorarea stării de sănătate a cetățenilor vor reprezenta o parte dintre prioritățile mele din poziția administrativă de la nivelul Consiliului Județean.